Alapanyagok: 1 db 8 vagy 10 cm átmérőjű hungarocellgömb, 4 cm széles fehér szatén szalag, 4 cm széles világoskék szaténszalag, 8-10 db gombostű, és a masnibóbitához 4-6 mm-es fehér szaténszalag. (Olló, sniccer, hegyes, de nem éles fa vagy műanyagpálca)

 

Először berajzoljuk a segédvonalakat - ügyelve rá hogy nagyon halvány legyen, mert ha fehér szalaggal dolgozunk, átlátszik -, majd sniccerrel, kb 2-3 mm mélyen be is vágjuk, hogy majd könnyebb legyen a szalagokat beletömködni.

 

  

A fehér szalagból rámérünk és levágunk egy akkora csíkot, hogy a gömb egynyolcadnyi cikkelyét átérje, majd egy - régi maniküreszközből átalakított - műanyag, hegyes, de nem éles pálcikával szépen belesimítjuk a szalagot a résekbe. (azért nem jó, ha hegyes, mert könnyen kiszakítja vagy kiszálazza a szalagot)

 

 

 Így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 Amikor egy készen van, haladunk tovább minden második cikkellyel is.

Ilyen lesz.

Ha ezekkel is megvagyunk, jöhen a másik szín - esetemben ez világoskék volt. Levágunk egy 3-4 cm-es darabot, "pikkelyt" hajtogatunk belőle, és rátűzzük az egyik nyolcadni cikkely csúcsára. (Először érdemes letűzögetni, aztán ha belejövünk, már úgyse kell.)

 

 

Következik ennek a szalagnak is a belesimítása a már előzőleg bevágott hungarocellbe. Ha túl sok szalagot kellene beletömködni, nygdtan vágjunk le belőle, felesleges a sok anyag. (Azért csak óvatosan, mert ha túl keskeny a csík, amit bele kell simítani, nem marad meg a résben.

 Pláne a szaténszalag, ami csúszik...)

 

 

 

  Következik a második pikkely, kb. 4-5 mm-rel feljebb, majd a harmadik, negyedik...

 

 

 

 

 

 

 

Egy sorba én 8 pikkelyt tettem. Ettől kevesebb már nagyon szellős, de többel lehet próbálkozni, akkor sűrű lesz a minta.

A végén így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

Már csak a masni hiányzik a tetejéről és kész is.

 

 

 

 

 

 

 Még néhány gombostű-takarékos articsóka:

Piros-arany, apró mintás szövet, piros színű és arany drótos szélű szalaggal. (Erre szerintem jobban illik az arany masnibóbita, mert ha pirosból tennék, már túl sok lenne)

 

 

 

 

Ennél a zöld-arany gömbnél az anyag mintája a lényeg. Ha találunk valamilyen jópofa mintás szövetet, bátran vegyünk belőle többet, és érdemes úgy kivágni, hogy a figura a cikkely közepére essen.

 

 

 

 

 

Bézs alapszínű, apró mintás szövet, mintás dekorszalaggal.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerticsoka.blog.hu/api/trackback/id/tr331469685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása