Hogyan készül?

 2009.06.17. 22:20

Elsőként az articsóka technika alapjait mutatom meg:

1. "Végy egy hungarocell gömböt." (Esetemben ez 10 cm átmérőjű volt.)

 

 

 

 

 

2. Felosztottam a gömböt 8 részre, megrajzoltam tollal a vezetővonalakat. (A grafitceruza a sok fogdosástól elhalványul, elmaszatolódik.) Ezek a segédvonalak fognak segíteni abban, hogy amikor feltűzöm a "pikkelyeket", ne legyen girbe-gurba a szalagok sora.

HIBALEHETŐSÉG: ha fehér vagy átlátszó szalagot használunk, könnyen átüthet az anyagon, látszódik, tehát óvatosan a vonalakkal.

 

 

 

 

 

3. Elsőként egy négyzet alakú szalagot tűzök 4 gombostűvel a gömb tetejére, hogy a fehér hungarocell a majdani illesztéseknél ne kandikáljon ki.

 

 

 

 

 

 

4. Ilyen "pikkelyekkel" fogunk dolgozni. Behajtjuk háromszög alakúra a szalagcsíkot, és levágjuk a szalagtekercsről.

 

 

 

 

 

 

 

5. Egy csomó ilyet vágunk... az én 10 cm-es gömbömre összesen 56 db kellett belőle.

 

 

 

 

 

6. Szépen sorjában elkezdem feltűzni a háromszögeket. Mindig a szembelévőket tűzöm, úgy, hogy a csúcsaik összeérjenek. Ha csúszós a szalag, vagy nagyon pontos illesztést akarok, a csúcsot is letűzöm. Egy háromszöghöz így öszesen 5 db tűre lesz szükség. 1 a csúcsára, 1-1  db a háromszög alapján lévő sarkokra és 1-1 a lehajtott sarkok letűzésére. Egy körben mindig 4 darab háromszögpikkelyt tűzök föl.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Így néz ki, amikor 4 db van letűzve:

 

.

 

 

 

 

8/a. A következő sort a hármszögek sarkainak találkozására tűzzük, kb. 1 cm-re a csúcs alatt.

 

 

 

 

 

 

8/b.Így fog kinézni:

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A következő 4-es kör az elsőként feltűzött háromszögek alá kerül, az elején húzott vezetővonalak segítenek, hogy egyenes maradjon a sor. Látványképek a folytatásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Szépen sorban haladunk, szorgalmasan hajtogatjuk és tűzzük a háromszögeket: a csúcsán, az alap két sarkán és a behajtott széleket. 56 darab háromszöghöz összesen így 280 db gombostűre lesz szükségünk. Plusz a kezdő négyzethez még 4, a befejező masnihoz is vagy 10..., tehát egy ilyen típusú gömbhöz durván 300 db gombostű szükséges.

HIBALEHETŐSÉG: ha a szalagunk két oldala nem egyforma, az egyik pl. fényesebb, ügyeljünk rá, hogy ahogyan elkezdtünk, úgy haladjunk végig, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk.

A vége felé így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Befejezéskor ahogyan a gömb felülete csökken, úgy tűzzük szűkebbre a háromszögeket is, egészen addig, amíg a teljes feületet be nem borítottuk.

12. Következik a "csalás", hogy eltüntessük a gömb tetjén a letűzéseket, illetve, hogy feltegyük a műre a "koronát." Hajtogatunk egy szép masnibokrétát színben a gömbhöz passzoló szalagból (én általában vékonyabbat szoktam használni, nem a saját anyagát, mert az agyonnyomhatja a díszt), és vastagságtól függően 5-6-10 gombostűvel letűzzük, ügyesen, hogy ne látszódjon ki a tű. Ha fel szeretnénk akasztani, egy kötözőzsinórt is bele kell rejtenünk. És már kész is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerticsoka.blog.hu/api/trackback/id/tr151192063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása