1. Hungarocellformák

Erre az alapra tűzöm a szalagokat. Bár a képen láthatónál többfélét lehet kapni, én nagyjából csak ezekkel az alakzatokkal dolgozom.

A gömbök a képen 4, 8, illetve 10 cm átmérőjűek. Lehet még kapni 12 cm-eset is, de abból hatalmas dísz lesz, ha "fel van öltöztetve". A harang ezen a fotón 9 cm magas, ezen kívül 16 centiset is lehet találni a boltokban. A koszorúk 10 és 15 cm átmérőjűek, az ellipszoid 15 cm hosszú.

 

2. Gombostű

A másik alapvető hozzávaló a gombostű. Kisebb és nagyobb, vékonyabb és vastagabb, éppen attól függően, hogy milyen anyaghoz és művelethez használjuk.  

Ha simán, csak az egyes, vékony szalagból hajtogatott "pikkelyeket" tűzzük, elég a rövidebb, 12-16-18 mm-es gombostű. Ha már több réteget, vastagabb anyagot kell tűzni, pl. egy masnit a gömb tetejére, a 20-25 mm-essel dolgozom. Védül, ha flittert tűzök a formára, akkor arra kell ügyelni, hogy a gombostű feje elég nagy legyen, nehogy a flitter lepotyogjon.

                           

3. Szalagok

3.1. Szaténszalag

Viszonylag olcsó és nagyon dekoratív alapanyag az ún. "szaténszalag", könnyen hozzáférhető és sokféle színben kapható.  Annyiban nehezebb dolgozni vele, hogy eléggé csúszós és ha nem egyenesen vágjuk el, akkor foszlik, illetve a dekorszalagokkal ellentétben nincs a szélében drót, tehát nehezebben formázható. Viszont cserébe gyönyörű, selymes fénye van, és az egyes színek szinte a végtelenségig variálhatóak egymással.

Én kétféle mérettel dolgozom, 38/40 mm, illetve 50 mm szélességűvel, attól fűggően, hogy milyen formára tűzöm rá. A szalag szélességének megválasztása kulcsfontosságú, hiszen én is jártam már úgy, hogy pl. a gömb "csúcsán" elindultam a pikkelyekkel, és amikor a "hasához" érkeztem, egyszerűen nem érte körbe a szalag. De erről egy későbbi fejezetben, Mire vigyázzunk, hibaforrások (vagy valami hasonló) címmel.

 

 3.2. Dekorszalag

A képeken egy kis ízelítőt próbáltam adni a dekorszalagok változatos, szó szerint sokszínű világából. Ízlésünk, igényünk szerint válogathatunk közülük. Árulhatják tekercsben, vagy "laposan", minden jó!

 

1-2 tanács: megfelelően válasszuk meg itt is a szélességet. A 6-8 cm széles szalagokat, ha olyan minta, hosszában akár ketté is vághatjuk. Könnyebb olyan szalaggal dolgozni, aminek a szélében drót van, jobban formázható. Bármennyire is szép, de a ritkább, lazább szövésű,sok arannyal, ezüsttel átszőtt szalag vágáskor könnyen foszlik. Első munkához lehetőleg ne ilyet válasszunk.

 

 

4. Egyéb

A szalagokon kívül bármilyen más díszítőelemet is használhatunk, flittert, zsinórt, vékonyabb kötözőket, textilt.

4.1. Flitter

Típusát tekintve én 2 félét ismerek, az ún. "tányér" és a sima flittert. A tányér flitter (mily meglepő) tányér formájú, szépen illeszthető, pikkelyszerű lesz a minta. A sima flitter homogénebb felületet képez, de a nagyon domború formákra nem simul rá olyan szépen.

A flittereket általában 2-5-6 grammos kiszerelésben árulják, ami nagyjából egy-két munkához elég. Ha egy szín nagyon megtetszik, vagy olyan, amit sokmindenhez fel lehet használni, pl. arany, ezüst, egyszerre vegyünk többet is belőle, mert nem biztos, hogy abból az árnyalatból lesz még, és kicsit fura lesz a minta, ha kétféle pirosból rakosgatjuk össze - persze, csak ha nem ez a cél.

 

4.2. Zsinórok

Itt is az arany és az ezüst a jolly-joker, főleg karácsonyi díszekhez. Használhatjuk a forma befedésére, körbetekerésére, vagy éppen akasztónak, masninak. 

A zsinór is lehet vékonyabb, vastagabb, de összesodorhatunk több színt is, ahogy a fantáziánk engedi.

Ajánlatos itt is kiszámítani, hogy kb. mennyire lesz szükségünk, és lemérni előre, hogy van-e annyi a kiszemelt zsinórunkból. Kiábrándító tud lenni egy toldozott-foldozott dísz... A rövidebb maradékokat sem kell eldobni, mert van, hogy csak pár tízcentire lesz szükségünk.

 

 

 

4.3. Textíliák

Patchwork mintákhoz használhatunk különböző méterárukat, de itt se szúrjunk ki magunkkal, ha nem muszáj: ne csúszós, foszlós selymet, organzát vagy műszálas anyagot vegyünk, hanem szövetet.

Én az apróbb mintás anyagokat jobban kedvelem, mert mutatós, és nem kell szétszabdani az anyagot egy-egy mintáért. Persze, ha találunk valami nagyon szép, szimpatikus textilt, abból is vehetünk egy 30-40 centis csíkot.

 

 + 1. Lelőhelyek: itt nyilván mindenki azt várja, hogy az jön: a hobbiboltok aranybányák az articsóka technikához, pedig nem. Ha rászánjuk az időt a keresgélésre, és nem akarunk mindent egy helyen megvenni, sokkal olcsóbban ki lehet jönni egy-egy rövidáru, méteráru boltban. Az internetes keresőkbe beütve néhány kulcsszót (szaténszalag, dekorszalag, gombostű, hungarocell) remek oldalakat találunk.

Ha esetleg többen dolgozunk együtt barátok, kollégák, érdemes "nagykerben" megvenni a kellékeket, pl. egész tekercs (10-20-30 méter) szalagot, 50 gr flittert, fél kiló gombostűt, mert aztán a zsákmányt elosztva, kimérve sokkal olcsóbbra jön ki egy-egy tétel, mintha kreatívboltban vásároltuk volna. (Például: az egyik rövidáru kereskedésben 500 gramm rövid, vas gombostű 2310 forint, hobbiboltban 50 gr 398 forint, VAGY flitter a rövidáru kereskedésben 50 gr 450 forint, hobbiboltban: 2 gramm 60 forint. Nem mindegy, ugye...?) 

Jómagam mostanság, a nyár kellős közepén járom a rövidáruboltokat és karácsonyi szalagok után kutatok. Sokkal olcsóbban meg lehet venni, mint szezonban...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerticsoka.blog.hu/api/trackback/id/tr971187526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása