Harangok és egy spirál!

 2011.12.19. 13:38

 

 

 

 

 

 

Koszorúk

 2011.10.21. 22:11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barnák

 2011.10.21. 21:41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lila szürkével II.

 2011.10.21. 21:39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lila-szürkével I.

 2011.10.21. 21:38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Így néz ki alulról.

 

Legújabbak

 2009.12.09. 20:10

Ezeket mostanában csináltam, de új technika nincs benne. Illetve, a koszorú, de arról a következő posztban lesznek részletes infók.

Nyolc szeletes, piros gömb

 2009.11.04. 18:42

Ez az "articsóka" kissé eltér a hagyományostól. Igazából csak egy kis kitérő a blog történetében, hogy milyen sokféle mintát lehet egy gömbön készíteni.

A maradék szalagokat, zsinórokat, textilvégeket prímán el lehet használni ehhez a díszhez, csak arra ügyeljünk, hogy némileg harmonizáljanak, tehát 2 féle színt vagy egy csillogót (arany vagy ezüst) és egy színt használjunk, különben nagyon tiritarka lesz. Esetemben most az arany-piros variácó volt.

A hungarocell gömböt 8 cikkre osztottam, ceruzával halványan bejelöltem és ahol kell, sniccerrel bevágtam.

Az első cikk egy sima dekorszalag darabja volt. A célszerszámmal belesimítottam a szélét a sniccerrel vágott résbe.

 

 

A következő az articsóka pikkely, aminek a technikáját a "kék-fehér" posztban mutattam meg, szintén dekorszalagból. Azért maradt ki egy cikkely, mert a következő a zsinór lesz, amihez tű kell, és a beszurkált tűk akadályoznának a pikkely résbe-simításában.

 

 

A harmadik tehát a zsinór, amit tűvel erősítünk a cikkelyünkre. Érdemes az elejét és a végét megcsomózni, mert könnyen lefoszlik, ha csak tűvel erősítjük meg.

 

 

 

Újabb cikk marad ki - ide jönnek majd a flitterek -, és sima textil következik. (A flitter azért csak a végén jön, mert majd minden darabot tűvel kell megtűzni, és ha sokat "nyomorgatjuk", könnyen lejön.)

 

 

 

Ismét articsóka pikkelyek jönnek, lehetőleg a piros pikkelysorral pont átellenben. Most arany színből készül.

 

 

 

Így néz ki fölülről.

 

 

 

 

 

 Az arany zsinórral átellenbe piros zsinór került.

 

 

 

 

A maradék két fehér cikkelyre flitter kerül. Ezt bizony egyesével, darabonként kell feltűzni a gombostűvel- ettől jó súlyos lesz a gömbünk. (Jól nézzük meg mekkora a gombostű feje, mert ha túl pici, lepotyognak a flitterek.)

 

 

 

Íme, a kész mű. Jól látható ebből a perspektívából, hogy az egyes technikák és anyagok egymással szemben vannak. (Zsinór a zsinórral, flitter a flitterrel...)

 

 

 

  

Ha még egy akasztót is készítünk rá bárhova kifüggeszthetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy korábbi munkám, ezüst színben és csak 6 cikkellyel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arany zsinóros articsóka

 2009.10.25. 20:46

Hozzávalók: hungarocell gömb, 40 mm-es arany mintás dekorszalag, arany vastag sodrott zsinór, gombostűk.

Első lépésként a szokásos segédvonalakkal kezdünk, majd mintha rendes articsókát kezdenénk, feltűzünk egy négyzetet, utána a segédvonalak mentén 4-4 pikkelyt.

 

 

 

 

 

Ezután addig tűzzük a szögre hajtogatott pikkelyeket, míg a gömb felén túl nem érünk.

 

 

 

 

Egy ügyes mozdulattal elrejtjük a sodrott aranyzsinór végét egy pikkely alatt és elkezdjük körbetekerni, majd 3-4 cm távolságokra megtűzzük.

 

 

 

Szép sorban tekerjük, míg a gömb tetejére nem érünk. 

 

 

 

 

  A végeredmény:

 

 

 

 

 

 

Krém-arany gömb

 2009.10.23. 20:54

A most bemutatásra kerülő articsóka hasonlóan készül az előzőhöz, csak a szalagok feltűzési iránya változik.

Hozzávalók: 5 cm széles fehér és krémszín szaténszalag, 5 cm széles dekorszalag (lehetőleg drótos szélű), néhány gombostű, sodrott zsinór a felfüggesztéhez. (Olló, sniccer, fa vagy műanyag hegyes végű pálcika)

Első lépésként segédvonalakat húzunk: a gömb közepén egy kb. 3 cm-es sávban, illetve a maradék gömbfelületet 6 részre osztjuk (lehet 8 felé is, de nekem ez szimptikusabb volt).

 

 

 

 

Az egyes cikkeket az előző posztban bemutatott módon befedjük szalaggal, minden másodikat más színnel. Ugyanezt megcsináljuk a gömb másik felületén is.

 

 

 

Így néz ki:

Következő lépésként az arany szalagból vágunk kb. 6-7 cm-es darabokat és illesszük az üresen maradt sávba:

 

 

 

 

 

 

Szép sorban haladunk, míg a végére körbeérünk. Az utolsó darabnál ügyesen felszedjük a legelsőként beillesztett darab széleit, alácsúsztatjuk az utolsó pikkelyt és elsimítjuk hogy egyenletes legyen:

 

 

 

 

Már csak a felfüggesztő-zsinórt kell rátűzni, és kész.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy már elészült darab, fehér-kék-ezüst variációban. Annyi még a különbség, hogy - mivel nem voltak túl egyenletesek az illesztések, -az egyes cikkek illesztéseihez vékony és vastagabb ezüstzsinórt tűztem.

Alapanyagok: 1 db 8 vagy 10 cm átmérőjű hungarocellgömb, 4 cm széles fehér szatén szalag, 4 cm széles világoskék szaténszalag, 8-10 db gombostű, és a masnibóbitához 4-6 mm-es fehér szaténszalag. (Olló, sniccer, hegyes, de nem éles fa vagy műanyagpálca)

 

Először berajzoljuk a segédvonalakat - ügyelve rá hogy nagyon halvány legyen, mert ha fehér szalaggal dolgozunk, átlátszik -, majd sniccerrel, kb 2-3 mm mélyen be is vágjuk, hogy majd könnyebb legyen a szalagokat beletömködni.

 

  

A fehér szalagból rámérünk és levágunk egy akkora csíkot, hogy a gömb egynyolcadnyi cikkelyét átérje, majd egy - régi maniküreszközből átalakított - műanyag, hegyes, de nem éles pálcikával szépen belesimítjuk a szalagot a résekbe. (azért nem jó, ha hegyes, mert könnyen kiszakítja vagy kiszálazza a szalagot)

 

 

 Így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 Amikor egy készen van, haladunk tovább minden második cikkellyel is.

Ilyen lesz.

Ha ezekkel is megvagyunk, jöhen a másik szín - esetemben ez világoskék volt. Levágunk egy 3-4 cm-es darabot, "pikkelyt" hajtogatunk belőle, és rátűzzük az egyik nyolcadni cikkely csúcsára. (Először érdemes letűzögetni, aztán ha belejövünk, már úgyse kell.)

 

 

Következik ennek a szalagnak is a belesimítása a már előzőleg bevágott hungarocellbe. Ha túl sok szalagot kellene beletömködni, nygdtan vágjunk le belőle, felesleges a sok anyag. (Azért csak óvatosan, mert ha túl keskeny a csík, amit bele kell simítani, nem marad meg a résben.

 Pláne a szaténszalag, ami csúszik...)

 

 

 

  Következik a második pikkely, kb. 4-5 mm-rel feljebb, majd a harmadik, negyedik...

 

 

 

 

 

 

 

Egy sorba én 8 pikkelyt tettem. Ettől kevesebb már nagyon szellős, de többel lehet próbálkozni, akkor sűrű lesz a minta.

A végén így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

Már csak a masni hiányzik a tetejéről és kész is.

 

 

 

 

 

 

 Még néhány gombostű-takarékos articsóka:

Piros-arany, apró mintás szövet, piros színű és arany drótos szélű szalaggal. (Erre szerintem jobban illik az arany masnibóbita, mert ha pirosból tennék, már túl sok lenne)

 

 

 

 

Ennél a zöld-arany gömbnél az anyag mintája a lényeg. Ha találunk valamilyen jópofa mintás szövetet, bátran vegyünk belőle többet, és érdemes úgy kivágni, hogy a figura a cikkely közepére essen.

 

 

 

 

 

Bézs alapszínű, apró mintás szövet, mintás dekorszalaggal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Három színű szalagból készült gömb: narancs, zöld és arany, a tetején csak pici masnidísszel.  Az arany szalag a mintasor közepére került. (Drótos szélű szalagból, szabályosan hajtogatva, látszik, hogy szépen rásimul a gömbfelületre a szalag.)

 

 

 

   Zöld-fehér-arany szalagból készült. Az eddigikekől annyiban különbözik, hogy a masnibóbita, ami a fömb tetején van, egészen más szalagból van. (Remek szalagmaradékokat lehet találni a hobbyoltokban, fillérekért. Egy ilyen, kb. 50 cm-es darabból készítettem ezt a bóbitát is.)

 

 

 

 

Önmagában mintás, kék-arany szalaggal díszített gömb, szintén másféle mintájú, de arany masnival a tetején. Úgy gondoltam, már sok lenne ha a kék-arany csíkosból készítem a masnit is. (Ennél a gömbnél látszik igazán, hogy drótmerevítés nélküli szalagból készült, kicsit eláll a gömb felületétől a "pikkely".)

 

 

 

 Fehér-ezüst articsóka, jó nagy masnival a tetején.

 

 

 

 

 

A kép annyira nem adja vissza, de ez egy egészen kicsi gömb, és sikerült egy eléggé sprőd, merev szalagot választani hozzá, amit alig lehetett hajtogatni. Az önmagunk megszívatásának ékes példája: pici gömb, tök merev és csúszós szalag: 2x olyan soká tartott elkészíteni, mint a "rendeset."

Két színű, szatén articsóka

 2009.06.25. 19:59

Alapanyagok:

Hungarocellgömb, 2 féle színű szatén szalag (a bordó-bézs 5 cm széles volt, a zöld 4 cm széles), a tetején lévő masnihoz hasonló/azonos színű, de vékonyabb szatén szalag, gombostű.

1. Az előző posztban bemutatottak szerint kezdünk: vezetővonalak, négyszög alakú szalagdarabok, 4 tűvel rögzítve.

 

 

 

 

 

 

 

2. Egymással szembe letűzünk 2 pikkelyt.

a.) A zöldnél 2 sötét, 2 világos.

 

 

 

 

 

 

b.) A másiknál 4 egyforma bézs.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. A következő sor:

a.) A zöldnél: ugyanúgy 2 világos, 2 sötétzöld, csak épp egy nyolcaddal elforgatva a gömböt. A folytatásban hasonlóképpen.

 

 

 

 

 

 

 b.) A másiknál: 4 egyforma bordó következik. Utána megint 4 bézs.

 

 

 

 

 

 

 4. A folytatás:

 

 

 

 

 

 

 

5. A befejezés: szépen eldolgozzuk az utolsó szalagdarabokat és egy szép masnicsokrot biggyesztünk a tetejére, azonos vagy hasonló színű, de vékonyabb szaténszalagból.

 

 

 

 

 

 

 6. A kész articsókák:

Hogyan készül?

 2009.06.17. 22:20

Elsőként az articsóka technika alapjait mutatom meg:

1. "Végy egy hungarocell gömböt." (Esetemben ez 10 cm átmérőjű volt.)

 

 

 

 

 

2. Felosztottam a gömböt 8 részre, megrajzoltam tollal a vezetővonalakat. (A grafitceruza a sok fogdosástól elhalványul, elmaszatolódik.) Ezek a segédvonalak fognak segíteni abban, hogy amikor feltűzöm a "pikkelyeket", ne legyen girbe-gurba a szalagok sora.

HIBALEHETŐSÉG: ha fehér vagy átlátszó szalagot használunk, könnyen átüthet az anyagon, látszódik, tehát óvatosan a vonalakkal.

 

 

 

 

 

3. Elsőként egy négyzet alakú szalagot tűzök 4 gombostűvel a gömb tetejére, hogy a fehér hungarocell a majdani illesztéseknél ne kandikáljon ki.

 

 

 

 

 

 

4. Ilyen "pikkelyekkel" fogunk dolgozni. Behajtjuk háromszög alakúra a szalagcsíkot, és levágjuk a szalagtekercsről.

 

 

 

 

 

 

 

5. Egy csomó ilyet vágunk... az én 10 cm-es gömbömre összesen 56 db kellett belőle.

 

 

 

 

 

6. Szépen sorjában elkezdem feltűzni a háromszögeket. Mindig a szembelévőket tűzöm, úgy, hogy a csúcsaik összeérjenek. Ha csúszós a szalag, vagy nagyon pontos illesztést akarok, a csúcsot is letűzöm. Egy háromszöghöz így öszesen 5 db tűre lesz szükség. 1 a csúcsára, 1-1  db a háromszög alapján lévő sarkokra és 1-1 a lehajtott sarkok letűzésére. Egy körben mindig 4 darab háromszögpikkelyt tűzök föl.

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Így néz ki, amikor 4 db van letűzve:

 

.

 

 

 

 

8/a. A következő sort a hármszögek sarkainak találkozására tűzzük, kb. 1 cm-re a csúcs alatt.

 

 

 

 

 

 

8/b.Így fog kinézni:

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A következő 4-es kör az elsőként feltűzött háromszögek alá kerül, az elején húzott vezetővonalak segítenek, hogy egyenes maradjon a sor. Látványképek a folytatásról:

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Szépen sorban haladunk, szorgalmasan hajtogatjuk és tűzzük a háromszögeket: a csúcsán, az alap két sarkán és a behajtott széleket. 56 darab háromszöghöz összesen így 280 db gombostűre lesz szükségünk. Plusz a kezdő négyzethez még 4, a befejező masnihoz is vagy 10..., tehát egy ilyen típusú gömbhöz durván 300 db gombostű szükséges.

HIBALEHETŐSÉG: ha a szalagunk két oldala nem egyforma, az egyik pl. fényesebb, ügyeljünk rá, hogy ahogyan elkezdtünk, úgy haladjunk végig, hogy szép, egyenletes felületet kapjunk.

A vége felé így néz ki:

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Befejezéskor ahogyan a gömb felülete csökken, úgy tűzzük szűkebbre a háromszögeket is, egészen addig, amíg a teljes feületet be nem borítottuk.

12. Következik a "csalás", hogy eltüntessük a gömb tetjén a letűzéseket, illetve, hogy feltegyük a műre a "koronát." Hajtogatunk egy szép masnibokrétát színben a gömbhöz passzoló szalagból (én általában vékonyabbat szoktam használni, nem a saját anyagát, mert az agyonnyomhatja a díszt), és vastagságtól függően 5-6-10 gombostűvel letűzzük, ügyesen, hogy ne látszódjon ki a tű. Ha fel szeretnénk akasztani, egy kötözőzsinórt is bele kell rejtenünk. És már kész is.

1. Hungarocellformák

Erre az alapra tűzöm a szalagokat. Bár a képen láthatónál többfélét lehet kapni, én nagyjából csak ezekkel az alakzatokkal dolgozom.

A gömbök a képen 4, 8, illetve 10 cm átmérőjűek. Lehet még kapni 12 cm-eset is, de abból hatalmas dísz lesz, ha "fel van öltöztetve". A harang ezen a fotón 9 cm magas, ezen kívül 16 centiset is lehet találni a boltokban. A koszorúk 10 és 15 cm átmérőjűek, az ellipszoid 15 cm hosszú.

 

2. Gombostű

A másik alapvető hozzávaló a gombostű. Kisebb és nagyobb, vékonyabb és vastagabb, éppen attól függően, hogy milyen anyaghoz és művelethez használjuk.  

Ha simán, csak az egyes, vékony szalagból hajtogatott "pikkelyeket" tűzzük, elég a rövidebb, 12-16-18 mm-es gombostű. Ha már több réteget, vastagabb anyagot kell tűzni, pl. egy masnit a gömb tetejére, a 20-25 mm-essel dolgozom. Védül, ha flittert tűzök a formára, akkor arra kell ügyelni, hogy a gombostű feje elég nagy legyen, nehogy a flitter lepotyogjon.

                           

3. Szalagok

3.1. Szaténszalag

Viszonylag olcsó és nagyon dekoratív alapanyag az ún. "szaténszalag", könnyen hozzáférhető és sokféle színben kapható.  Annyiban nehezebb dolgozni vele, hogy eléggé csúszós és ha nem egyenesen vágjuk el, akkor foszlik, illetve a dekorszalagokkal ellentétben nincs a szélében drót, tehát nehezebben formázható. Viszont cserébe gyönyörű, selymes fénye van, és az egyes színek szinte a végtelenségig variálhatóak egymással.

Én kétféle mérettel dolgozom, 38/40 mm, illetve 50 mm szélességűvel, attól fűggően, hogy milyen formára tűzöm rá. A szalag szélességének megválasztása kulcsfontosságú, hiszen én is jártam már úgy, hogy pl. a gömb "csúcsán" elindultam a pikkelyekkel, és amikor a "hasához" érkeztem, egyszerűen nem érte körbe a szalag. De erről egy későbbi fejezetben, Mire vigyázzunk, hibaforrások (vagy valami hasonló) címmel.

 

 3.2. Dekorszalag

A képeken egy kis ízelítőt próbáltam adni a dekorszalagok változatos, szó szerint sokszínű világából. Ízlésünk, igényünk szerint válogathatunk közülük. Árulhatják tekercsben, vagy "laposan", minden jó!

 

1-2 tanács: megfelelően válasszuk meg itt is a szélességet. A 6-8 cm széles szalagokat, ha olyan minta, hosszában akár ketté is vághatjuk. Könnyebb olyan szalaggal dolgozni, aminek a szélében drót van, jobban formázható. Bármennyire is szép, de a ritkább, lazább szövésű,sok arannyal, ezüsttel átszőtt szalag vágáskor könnyen foszlik. Első munkához lehetőleg ne ilyet válasszunk.

 

 

4. Egyéb

A szalagokon kívül bármilyen más díszítőelemet is használhatunk, flittert, zsinórt, vékonyabb kötözőket, textilt.

4.1. Flitter

Típusát tekintve én 2 félét ismerek, az ún. "tányér" és a sima flittert. A tányér flitter (mily meglepő) tányér formájú, szépen illeszthető, pikkelyszerű lesz a minta. A sima flitter homogénebb felületet képez, de a nagyon domború formákra nem simul rá olyan szépen.

A flittereket általában 2-5-6 grammos kiszerelésben árulják, ami nagyjából egy-két munkához elég. Ha egy szín nagyon megtetszik, vagy olyan, amit sokmindenhez fel lehet használni, pl. arany, ezüst, egyszerre vegyünk többet is belőle, mert nem biztos, hogy abból az árnyalatból lesz még, és kicsit fura lesz a minta, ha kétféle pirosból rakosgatjuk össze - persze, csak ha nem ez a cél.

 

4.2. Zsinórok

Itt is az arany és az ezüst a jolly-joker, főleg karácsonyi díszekhez. Használhatjuk a forma befedésére, körbetekerésére, vagy éppen akasztónak, masninak. 

A zsinór is lehet vékonyabb, vastagabb, de összesodorhatunk több színt is, ahogy a fantáziánk engedi.

Ajánlatos itt is kiszámítani, hogy kb. mennyire lesz szükségünk, és lemérni előre, hogy van-e annyi a kiszemelt zsinórunkból. Kiábrándító tud lenni egy toldozott-foldozott dísz... A rövidebb maradékokat sem kell eldobni, mert van, hogy csak pár tízcentire lesz szükségünk.

 

 

 

4.3. Textíliák

Patchwork mintákhoz használhatunk különböző méterárukat, de itt se szúrjunk ki magunkkal, ha nem muszáj: ne csúszós, foszlós selymet, organzát vagy műszálas anyagot vegyünk, hanem szövetet.

Én az apróbb mintás anyagokat jobban kedvelem, mert mutatós, és nem kell szétszabdani az anyagot egy-egy mintáért. Persze, ha találunk valami nagyon szép, szimpatikus textilt, abból is vehetünk egy 30-40 centis csíkot.

 

 + 1. Lelőhelyek: itt nyilván mindenki azt várja, hogy az jön: a hobbiboltok aranybányák az articsóka technikához, pedig nem. Ha rászánjuk az időt a keresgélésre, és nem akarunk mindent egy helyen megvenni, sokkal olcsóbban ki lehet jönni egy-egy rövidáru, méteráru boltban. Az internetes keresőkbe beütve néhány kulcsszót (szaténszalag, dekorszalag, gombostű, hungarocell) remek oldalakat találunk.

Ha esetleg többen dolgozunk együtt barátok, kollégák, érdemes "nagykerben" megvenni a kellékeket, pl. egész tekercs (10-20-30 méter) szalagot, 50 gr flittert, fél kiló gombostűt, mert aztán a zsákmányt elosztva, kimérve sokkal olcsóbbra jön ki egy-egy tétel, mintha kreatívboltban vásároltuk volna. (Például: az egyik rövidáru kereskedésben 500 gramm rövid, vas gombostű 2310 forint, hobbiboltban 50 gr 398 forint, VAGY flitter a rövidáru kereskedésben 50 gr 450 forint, hobbiboltban: 2 gramm 60 forint. Nem mindegy, ugye...?) 

Jómagam mostanság, a nyár kellős közepén járom a rövidáruboltokat és karácsonyi szalagok után kutatok. Sokkal olcsóbban meg lehet venni, mint szezonban...

 

Ez meg mi?

 2009.06.12. 20:56

Üdv mindenkinek.

Imádom az articsókát. Mármint a technikáját. Fantasztikusan sokoldalú, rendkívül látványos, szinte kifogyhatatlan a variációk lehetősége. Ahogyan az újabb gömböket, harangokat, koszorúkat készítem, egyre újabb és több felhasználási módjára jövök rá.

És ha már unalmas a háromszögek hajtogatása, jöhetnek az újabb alapanyagok: szalagok, textilek, flitterek, zsinórok, kötözők... csak gombostűvel győzzem.

Már van egy pár elkészült darabom, ezeket be is mutatom majd. De mindig vannak új ötleteim, hogy hogyan lehetne még klasszabbat készíteni. Ezért nincs két egyforma.

Miért kerticsóka a blog címe? Nos, az articsóka már foglalt volt. :)